Doživetja

Foto točka

Skulptura vinskih kozarcev je bila na razgledno ploščad v Marezigah postavljena aprila 2022. Po tem, ko je bila v izdelavi približno leto dni v sklopu projekta, ki ga je vodil Gospod Miro Rozman in ki ga je izvajala Hiša novih tehnologij.

Enkraten projekt pa sega vse do leta 2019, ko je bil le univerzitetna seminarska naloga.

Vinska Fontana

Degustirajte vrhunska lokalna vina in okusite domače istrske narezke ob najlepšem razgledu v slovenski Istri.

Refoškoladnica

Prepusti se nepozabnim okusom refoškovih in malvazijinih tortic, sladoledov in mnogo več.

Gostilna Karjola

Sodobnost s pridihom preteklosti. V ponudbi slovite Karjole najdete tako klasične jedi, kot tradicionalne istrske jedi ter jedi s poudarkom vina.

Vinska klet Vilij Bržan

V središču Dežele Refoška leži Vinska klet Vilij Bržan, ki, poleg po vrhunskem vinu, slovi po najstarejšem vinogradu refoška na svetu.

Južno pobočje marežganskega hriba, zaradi mikroklimatskih, geografskih in drugih značilnosti, nudi vinski trti prijazen dom. Vse to se odraža v grozdju in posledično v vinu. Tu ležijo tudi njihovi vinogradi, katerih posebnost je vinograd, kjer rastejo 150-letne trte refoška.

Omejena proizvodnja, naravne danosti in skrbna roka v vinogradu in v kleti se odražajo v kvaliteti naših vin. Tehnologija predelave je kombinacija klasičnih in sodobnih metod.

Vinska klet Vilij Bržan nudi voden ogled najstarejšega vinograda refoška na svetu in obenem degustacijo le tega in ostalega vrhunskega vina.

Oljčno olje Čehovin

Predstavili vam bodo popoln uvod v svet vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja in istrskih oljk, ter edinstvenih namazov, ki so nastali iz njih.

Izkušnja okušanja se bo začela z obiskom naših oljčnikov, ki so potopljeni v čudovito naravno pokrajino tega neokrnjenega istrskega okoliša.

Pokazali vam bodo skrb, ki je potrebna za pridobitev najboljšega ploda v sodobnem proizvodnem sistemu, z uporabo najnovejše ne-invazivne tehnologije in izkušenj pridobljenih od mnogih generacij, katerih cilj je trajnost in zaščita tega dragocenega okolja.

Spoznali boste razne sorte oljk, njihovo nežnost, življenjski cikel, postopke obiranja, predelave in veliko zanimiv vsebin, katere so marsikomu neznanka. Občudovali boste čudovito pokrajino, sestavljeno iz starodavnih nasadov z gorami in griči v majhni vasici Marezige.

Vina Montis &
Eko Laura

Filozofija družinskega posestva Vina Montis & Eko Laura temelji na spoštovanju tradicije in kulturne dediščine ter sozvočju kmetijstva z okoljem.

Družinsko posestvo Vina Montis & Eko Laura se nahaja v Deželi Refoška, v vasici Montinjan. V objemu milega mediteranskega podnebja na trtah uspeva ekološko grozdje za najboljša ekološko vina. V slednjih se zrcalijo moč sonca, neizprosnost istrsko-flišnate peščene zemlje in tradicije, ki povezuje pet generacij vinarjev iz roda v rod.

Elizabet Bordon – Montis, priznana sommelierka in obenem prva vinska kraljica slovenske Istre, vam bo ob degustaciji razložila postopek pridelave. Degustacija vrhunskih ekoloških vin poteka ob spremljavi domačega istrskega narezka.

Poleg temeljnih vrhunskih ekoloških vin iz linije Montis, pridelujejo slednje tudi preko linije Laura. Prepoznani pa so tudi po vrhunskem čokoladnem vinu in penini Andrea.

Zdenko Tartufi

V majhni vasici v slovenski Istri se je domačin Zdenko že od nekdaj navduševal nad tartufi, zato se je odločil postati lovec na tartufe.

Odprl je blagovno znamko Zdenko Tartufi v sklopu katere ponuja ne samo tartufov, temveč tudi razne izdelke s tartufi: namaz (tartufata) z belimi in črnimi tartufi, olje, med, sir in salamo s tartufi.

Zdenko je svojo strast prenesel tudi na hčerko Saro, ki se je odločila slediti očetovim stopinjam in se s tartufi tudi sama začela poklicno ukvarjati. Tako je začela opravljati demonstracije lova na tartufe za skupine in individualne goste.

Zeliščni raj slovenske Istre

Na poučnem izletu v neokrnjeni naravi odkrijte modrostni zeliščarstva. Spoznali boste sezonska tradicionalna istrska zelišča, njihove predelavo in uporabo, ter poskusili domač brinjevec in hidrolate.

Z velikim veseljem vas pričakujete Sonja in Urban, ki vam bosta razkrila vse skrivnosti cvetnih vod, destilatov in eteričnih olj.